Vilket flygbolag ska man välja?

Vilket flygbolag ska man resa med? Ska man boka själv på internet eller genom en resebyrå? Förr vände man sig ofta till den lokala resebyrån, men idag ser det annorlunda ut. Det är fortfarande många som bokar på det sättet men det finns även andra sätt att göra sin bokning på. Om man väljer att själv boka sin resa kan man även lyckas spara lite pengar. Trots att det finns olika sajter som sägs söka bland alla olika resealternativ kan man tyvärr inte lita på att de söker hos alla flygbolag. Har man tid över kan det därför vara en god idé att söka själv.

Flygbolag slåss om att sälja sina biljetter till dig

Flygbolag som det talas om

Det finns några flygbolag som det ibland talas om i nedlåtande ton, detta eftersom de är billiga. Ryanair är ett exempel på sådant flygbolag. Om du är ute efter att resa billigt kan det dock vara smart att kolla igenom priserna. Om det är viktigt för dig att hitta en billig biljett kan det finnas mycket pengar att spara här. Om du gärna reser med bara handbagage och inte bryr dig så mycket om att bli serverad mat på planet kan du ofta hitta riktigt billiga biljetter hos dessa bolag.

Kommer du ihåg när det var en höjdpunkt att få in brickan med mat på flyget? Det fanns en tid när detta ingick i alla flygresor. Så är inte riktigt fallet längre. Vill du ha en enkel kopp kaffe får du idag betala för den. De flesta flygbolag försöker spara in på kostnaderna för att kunna sälja billiga biljetter istället. Detta för med sig att du själv får printa ut ditt boardingkort och lämna in ditt bagage. Detta kan tyckas opersonligt, men det ger trots allt billigare resor.

Vi vill resa billigt

Även hos flygbolag som är lite dyrare kan man faktiskt spara lite pengar. Om du reser ofta kan det vara en god idé att undersöka flygbolagets bonussystem. Något annat som ofta kan kännas viktigt när man flyger är att komma fram i tid. Lågprisflygen har inte råd att komma för sent. Varje minut på marken kostar pengar och därför vill de vara i luften hela tiden. Detta gör att dina chanser att vara framme på destinationen i tid blir större.

Vad händer egentligen när det flygbolag du reser med går i konkurs? Det är tyvärr inte alltid säkert att du får någon ersättning. För att din resa ska omfattas av resegarantilagen ska du ha bokat en paketresa. Reguljärflyg omfattas nämligen inte av den lagen. Har du däremot betalat din reguljärbiljett med kredit kan du få ersättning även om företaget inte omfattas av resegarantilagen. I detta fall måste du kontakta din bank för att få veta vilka villkor som gäller för just ditt kort. Innan du reser är det även bra att kontrollera om din researrangör ordnar med hemresa.

Har du tid att leta flygbiljett?

Om du vill vinna tid är det smart att överlåta din bokning till en resebyrå som kan hitta en biljett åt dig. Om du istället vill leta biljett själv på internet kan du göra detta smidigt genom en sökning på en av de många söksajter som finns tillgängliga för ändamålet. Har du däremot tid över kan du istället själv söka hos de olika flygbolagen. Vissa veckodagar är det lättare att hitta billiga biljetter. Det är något som är bra att ha i åtanke när man själv söker flygbolag och biljett på nätet.